coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » Coachande förhållningssätt

Coachande förhållningssätt

Du kan ha ett coachande förhållningssätt utan att vara coach.
Att se varje persons fulla potential och se personens möjligheter är en grundläggande inställning för att ha ett coachande förhållningssätt. Tänk dig att du sitter bland en grupp människor. Tänk efter hur mycket samlade kunskaper och erfarenheter, som finns i där. Se vilka möjligheter som gruppen / människorna har. Se bortom de vanliga gränserna och du har ett coachande förhållningssätt.

En annan grundbult är utforskandet. Använd frågor och gräv djupare i de svar som kommer. ’Vad handlar det här om egentligen?’ är en mycket användbar fråga. Frågorna bör vara öppna, d v s inte frågor som kan besvaras med ja eller nej. De stoppar flödet och begränsar fortsatt utforskande. Att alltid börja med vad, när, hur, vem, vilket/vilka gör frågorna öppna. Däremot blir varför något man oftast försvarar sig mot och stör flödet.

När det gäller att komma till resultat och få något gjort, är det viktigt att den som ska utföra ’jobbet’, i möjligaste mån kan besvara frågorna vad, hur och när. Vad ska göras – oftast vet personen själv vad som behöver utföras. Lita på att man förstår och ser det. Men fråga också hur det ska göras. Ibland är det lättare att säja vad som ska göras än att veta hur det ska göras. Viktigt är också att fråga när det ska bli gjort. I det ligger ett åtagande och sannolikheten att det ska bli utfört ökar väsentligt.

Hur kan man använda det coachande förhållningssättet?
Jag träffade en coach, som berättade att hon alltid använde det vid anställningsintervjuer och referenstagning. Det blir ett annat djup i samtalen och båda parter känner sig mycket nöjda efteråt. Att vara nyfiket intresserad och förväntansfull inför det svar som kommer och hela tiden utgå från personen, dess kapacitet och möjlighet är en bra början.

Tänk efter i vilka situationer du kan använda dig av ett coachande förhållningssätt.

Kolla in fråga 3 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: