coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 1. Etiska riktlinjer

1. Etiska riktlinjer

Jag kommer nu att skriva varje vecka om de 11 kärnkompetenserna , som vi som ICF-coacher (International Coach Federation) håller oss till. Det är viktiga kompetenser för coacher men de är tänkvärda och bra i många andra sammanhang också. Jag har räknat upp dem alla under fliken Coachkompetenser. Du kan läsa mer om dem på http://www.icfsverige.se/index.asp?page=7 .

1. Etiska riktlinjer
Den första kärnkompetensen handlar om hur jag tillämpar de etiska riktlinjerna. Har man jobbat i yrken där det råder tystnadsplikt är det här inte svårt att förstå. Men det är så mycket mer än att bara behålla allt som kommer upp i en coaching. Framför allt hur jag bemöter med respekt och förtroende. Det är alltid rätt att bemöta andra som jag själv vill bli bemött – men ibland kan vi ha olika höga trösklar för vad vi accepterar. Viktigt att man går in på de etiska riktlinjerna i ett kundmöte, så att det är utklarat.
Ibland kan det vara både intressanta och spännande uppgifter som kommer fram i en coaching. Kom ihåg att aldrig delge andra vad som kommit upp om du inte fått vederbörandes uttryckliga godkännande. Vid några tillfällen har det varit aktuellt att ta upp något svårt med någons chef och då har jag använt en av tre olika modeller.
• Coacha personen att ta upp det själv och kanske gå igenom vad som ska säjas och på vilket sätt det ska göras. Personligen tycker jag att det är den bästa vägen utan mellanhänder.
• Vi gör det tillsammans, dvs jag som coach kan inta olika roller. Antingen som den som finns som stöd och den som coachas har huvudansvaret eller att vi alla tre samtalar om det aktuella ämnet.
• Jag som coach möter chefen och detta ska ha föregåtts av en diskussion om vad som ska tas upp och på vilket sätt. Jag tycker det är viktigt att inte ta upp annat som förekommit i coachingen än det vi är överens om.
Framför allt ska den som blir coachad kunna känna sig trygg att kunna ta upp vad som helst i coachingen utan att det ska komma fram ’bakvägen’. Denna kärnkompetens är förutsättningen för kärnkompetensen förtroende.

Kolla in fråga 4 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: