coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 2. Ämne och mål

2. Ämne och mål

Jag kommer skriva varje vecka om de 11 kärnkompetenserna, som vi som ICF-coacher (International Coach Federation) håller oss till. Det är viktiga kompetenser för coacher men de är tänkvärda och bra i många andra sammanhang också. Jag har räknat upp dem alla under fliken Coachkompetenser. Du kan läsa mer om dem på http://www.icfsverige.se/index.asp?page=7 .

2. Ämne och mål / Coachöverenskommelsen

Att göra en överenskommelse med den som ska coachas om praktiska villkor och vad coachingprocessen i stort ska handla om, är naturligtvis viktigt och nödvändigt. Framför allt är det coachens uppgift att informera om vad coaching är, så att man inte tror att man ska få råd, konsultation eller någon terapivariant.

Men vad jag mest vill uppehålla mig vid är ämne och mål vid varje coachtillfälle. Jag har funnit att klargöra dessa, gör coachingen så mycket effektivare och enklare. Dessutom vet vi båda parter i coachingen vad det ska handla om och gör samtalsformen ’rakare’ och man hamnar inte lika lätt på avvägar. Och gör man det kan man alltid fråga: ’Hur hänger det här ihop med ämnet?’

Det finns tre mycket användbara frågor:
’Vad ska vi tala om idag?’
’Vad handlar det här om egentligen?’
’Vad vill du ha med dig när vi är färdiga?’

Att hitta vad vi ska tala om idag, förutsätter att man utforskar och verkligen hittar vad som är det egentliga ämnet. Jag har varit med om att en kvinna ville hitta ett sätt att träna på men det handlade om var hur hon skulle hantera dotterns flytt från hemmet. På något sätt fick hon då också fram sättet att träna på på köpet. Att ’gräva’ i ämnet gör att coachingen ofta kommer på en djupare nivå och ger bättre resultat. Ställ gärna frågan ’vad handlar det här om egentligen’ upprepade gånger tills det är uttömt?’

En gång när jag grävde och grävde men inte kunde finna något, tänkte jag att jag skulle fråga vart hon ville nå med samtalet. Det målet klargjorde fullständigt vad det var frågan om …….men…….jag höll det för mig själv och tänkte inte på att båda behövde veta ämnet och målet. När man har frågat ’vad vill du ha med dig när vi är färdiga?’ kan man stretcha målet och fråga :’Om du kommer ännu längre, vad skulle det vara?’

Är målet klart och tydligt kan man också använda det när man vill veta hur coachingen fortskrider. ’Hur nära målet är du nu?’ Ett annat tillfälle när jag ställde den frågan, tyckte jag att personen i fråga var helt i mål och fick till svar: ’Inte riktigt framme’. När jag då frågade vad som fattades, uppgav personen: ’Jag tror inte jag vågar’. Kom ihåg att det är den som blir coachad, som har svaret – inte du!

Tips: När ni kommit fram till vad ämnet och målet är, låt personen skriftligt formulera dessa och du kan upptäcka att ibland blir det ytterligare något som kommer upp. Fördelen är att ni båda har en formulering framför er och inte var sina tolkningar, som det blir när det är muntligt. (Det skrivna ordet är sannare än det talade.)

Kolla in fråga 5 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: