coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 3. Skapa förtroende

3. Skapa förtroende

Den här veckan vill jag ta upp kärnkompetens 3 ’skapa förtroende’. Du kan läsa mer om dem alla på http://www.icfsverige.se/index.asp?page=7 . Förutom det som står i ICF:s ’skapa tillit och närhet till klienten’ vill jag fokusera på förtroendet.

Att skapa förtroende – hur gör man det?

I mina utbildningar tar jag ofta upp ämnet, jag har frågat runt inför den här bloggen och jag har genom mina erfarenheter hittat tre viktiga komponenter. Olika viktiga i olika sammanhang och personer.
Att vara
• Att tro på andra
• Att kunna

Att vara. Vi människor är egentligen väldigt känsliga för om något är äkta eller ej. Att bara vara eller ha närvaro, gör att du är dig själv. (Mer om kompetensen närvaro i nästa blogg.) Att vara äkta betyder också att du är den du är, varken mer eller mindre och det är det genuina vi söker. Om du i ett möte känner att personen är närvarande både i tanken och i talet, blir utbytet för båda så mycket större och befrämjar förtroendet.

Att tro på andra. När jag blir bemött av någon som verkligen tror på mig och min förmåga, då får jag en skjuts i rätt riktning och kan se möjligheterna lättare. Att själv i ett möte se den andra som en fantastisk människa med hög potential, bidrar till att öka förtroendet mellan er båda.

Att kunna. För många är det viktigt att veta att det finns kunskap (kunskap inte = skolning). Träffar jag en coach vill jag naturligtvis att coachen ska vara kunnig i sin profession, att jag bemöts av motfrågor som är uppriktiga och relevanta och för mig framåt. Att det ger resultat.

Förutom de här tre delarna finns naturligtvis ’den gyllene regel’ som finns i alla stora religioner med lite variationer: ’Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem’. Bemötandet.
Fundera över ditt eget sätt att skapa förtroende, tänk på situationer, där du har ett stort förtroende. ’Hur har det blivit så?’ Tänk på någon som du har stort förtroende för, ’Vad är det som gör att du har förtroende för den personen’. Hitta ditt eget sätt och vidareutveckla det.

Kolla in fråga 6 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: