coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 6. Kraftfulla frågor

6. Kraftfulla frågor

Att ställa frågor är centralt i hela coachingen, att ställa kraftfulla frågor, är det man önskar mest. Frågor som får till ett skifte, frågor som åstadkommer nya perspektiv, frågor som får personen att verkligen tänka efter och känna lite mer än vanligt. Hur gör man då?
Kraftfulla frågor är oftast enkla och korta. Om man börjar varje fråga med var, när, hur, vem, vilket, vilka, vad – så får man garanterat en öppen fråga. Du kan nästan alltid tillägga –’berätta mer!’ efter en sådan fråga eller du kan använda tystnaden. En stängd fråga får oftast svaret ja eller nej och därmed är det stopp i kommunikationsflödet. Ett annat tips är att aldrig använda varför som inledning till en fråga. Det får oss att gå i försvar och man känner sig ofta anklagad.
Kom ihåg att bara ställa en fråga i taget! Ibland tycker man att man vill förtydliga en fråga och ställer därmed en ny fråga – vilken ska man svara på och förvirringen blir total. Även om du inte är nöjd med en fråga – låt frågan leva sitt eget liv och när du fått svar, kan du ställa en helt ny fråga.
Vid ett tillfälle skulle jag coacha en kvinna, som arbetade i kyrklig verksamhet med barn. Hon hade på något sätt en konflikt med mannen, som skötte ekonomin och hon kunde inte komma runt det utan fastnade hela tiden. Utan att veta var frågan kom från sa jag –’Om du var Gud, vad skulle du säja till de här två människorna?’ –’Oj, det vet jag precis – nu förstår jag.’ Och i och med detta fick hon sina egna värderingar glasklara och visste också vad hon skulle göra. (Hade det inte varit inom kyrkan, skulle jag aldrig ha kommit på den frågan.)
Det är inte coachen som vet om frågorna är kraftfulla – det vet bara personen som får den. Men jag vill i alla fall dela med mig av ett par ’kluriga’ och ibland kraftfulla frågor.
-’Om du vaknar i morgon och finner att frågan du funderar på har lösts – hur märker din omgivning på dig att det har hänt något?’
-’På vilket sätt kan du föra in mer glädje i ditt liv?’
-’Vad skulle du ändra i ditt arbetsliv – om du hade mod?’
-’Om jag träffar dig helt apropå om två år – vad skulle du vilja berätta för mig då?’
-’Vilken dålig vana vill du transformera till en bra vana?’
Tystnaden som en kraftfull fråga. Man avbryter inte folk när de pratar men man avbryter dem när de tänker. Om man tänker sig att man ser hur hjulen snurrar i huvudet så länge det tänks, så är det lättare att vara tyst och vänta på svaret. Då blir tystnaden aldrig obekväm och jag lovar att det kommer mera från den som ska svara.
Om någon svarar –’jag vet inte’ så betyder det oftast –’jag behöver mera tid att tänka’, använd tystnaden och du ska se att svaret kommer.
Träna på att använda tystnaden mera och se vad som händer!
Kolla in fråga 9 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: