coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 7. Direkt kommunikation

7. Direkt kommunikation

Direkt kommunikation är enligt min personliga åsikt en felöversättning eller kanske ’snedöversättning’. Jag tror att rak kommunikation bättre svarar mot vad som menas.

Det är den här kompetensen, där man använder språket på ett respektfullt, klart och tydligt sätt. Att inte snärja in frågorna utan vara rak och direkt, är väsentligt för att man ska förstå och kunna koncentrera sig på innehållet. Att ’dansa med kunden’ är ett begrepp som ofta förekommer när man ska beskriva direkt kommunikation, man ska kunna följa i dansen.
Här hittar man också utmaningarna. Att kunna och våga utmana den man coachar, möjliggör ett växande, inte att ’tassa på’ och inte stöta sig, kanske inte säja det man ser och observerar. Att verkligen ta fram i dagen, det kunden inte vågar eller vill se. När jag ibland är mentorcoach till andra coacher, kan jag tycka (apropå dansen) att samtalet är en stilla foxtrot men alla skulle må bättre av några riktigt kraftfulla tangosteg.

För att få till ett perspektivbyte kan det vara värdefullt att jobba med metaforer, bilder och annat, som tar bort fokus från det man fastnat i och hjälper till att se från ett annat håll. Plötsligt kommer man ifrån sina gamla hjulspår och kan fokusera på vad det egentligen handlar om.

Jag tycker också att känslorna hör hemma här. Om man som jag jobbat med emotionell kompetens, vet man hur oerhört viktiga känslorna är både i privatlivet och arbetslivet. De spelar oss många fler spratt än vi tror. Dessutom är de så värdefulla att ta till hjälp när man vill åstadkomma bestående förändringar. Det vi lärt oss i huvudet, blåser lätt bort men har man förankrat förändringen i känslan, är sannolikheten mycket större att man verkligen genomför den.

Tänk på en situation, där du vill ha en förändring, se situationen som en plats du väl känner till. Vilka faktorer finner du som liknar och vilka är verkligen olika? Vad i den här platsen vill du ha med i förändringen? Vad är attraktivt och vad vill du undvika? Fundera på olika perspektiv och se vad du kan få ut av det! Lycka till!

Kolla in fråga 10 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: