coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 8. Skapa medvetenhet

8. Skapa medvetenhet

Coachingen syftar till att skapa medvetenhet så att man kan ta beslut, som på något sätt förbättrar eller förändrar den situation man befinner sig i. Men . . . . . medvetenheten bör komma inifrån den coachade själv. Att själv upptäcka och inse, vem jag är, var jag befinner mig, hur det ser ut runtomkring mig, vad jag känner och kanske i detta läget aldrig vågat se, kunnat se eller på annat sätt inte varit medveten om. Det skakar om, skapar nya möjligheter – ibland skrämmande ibland ytterst befriande.

Ett bra sätt att skapa medvetenhet är att vid jämna mellanrum i coachingen låta personen själv sammanfatta hur långt vi kommit. Av det får man
1) veta vad som är viktigt (det andra behöver inte upp igen)
2) veta var personen befinner sig (eftersom man tar upp det som är aktuellt) och
3) veta hur man går vidare.

Ett annat sätt är att som coach sammanfatta men då får man risken att det är vad coachen uppfattat som viktigt, vilket inte på något sätt behöver vara fel men det man själv säger (den coachade) stannar kvar bättre.

Som coach kan man spegla den man coachar, man talar om vad man ser, hör och uppfattar. Iaktta kroppsspråket och du får information, som du kan förmedla till den du coachar. Exempelvis kroppshållning, gester och inte minst röstläget. Om någon har sagt något med tonlös röst och du ber om en stark röst med samma innehåll, är det minst sagt förvånande vad det kan förändra. Kom också ihåg att höra det som inte säjs.

Ofta kommer aha-upplevelsen i att man blir medveten och som nybliven coach tyckte jag att nu var jobbet gjort. Yesss, shift happens! som man sa på en coachkonferens jag var på. Man var så lycklig att de förstått vad det handlade om och vilket skifte man åstadkom. Men det är minst lika viktigt att medvetenheten resulterar i handlingar – men mer om det nästa gång!

Till sist – sluta aldrig en coaching utan att fråga:’Vad tar du med dig från den här coachingen?’ En suverän fråga som ger något att ta med sig för den som blir coachad, ett kvitto på vad coachingen gett för coachen och oftast en medvetenhet om vad coachingen faktiskt gett!

Vad tar du med dig från den här blogginlägget?

Kolla in fråga 11 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: