coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 11. Framgång och ansvarstagande

11. Framgång och ansvarstagande

Ansvarstagande. Att hela tiden låta den coachade själv ta ansvar för sin situation och sina beslut, är av avgörande betydelse. Framför allt är det viktigt att ställa frågorna och vänta på svaret – vad det än blir. Ibland kan frestelsen att ha en bra lösning finnas i bakhuvudet och jag hjälper ju den här personen genom att ge en perfekt lösning tycker jag (se Egen agenda 28 mars 2013). Men det är min lösning som skulle passat mig i min situation inte den jag coachar. Även när det gäller handlingar, vad, hur och när det ska göras. Det bästa är att låta personen själv välja vad, hur och när det ska göras. Och tänk på att vid nästa tillfälle, kan man bara ställa frågan:-‘Är det något som har hänt sen sist, som du vill berätta om?’ Absolut inte ”läxförhör”! Man har kanske utfört allt som man bestämt sig för och lagt det bakom sig och befinner sig nu i en annan situation.
Du kan känna igen var ansvarstagandet finns hos dig själv eller hos den du coachar. Blir du trött och slut av coachingen, lämnar du troligen inte över hela ansvaret. Men känner du dig som coach upplyft, stärkt och tillfreds efteråt är förmodligen hela ansvaret hos den du coachar.

Framgång. De framgångar man uppnår behöver få uppmärksamhet. Man pratar ibland om att fira framgången och i det här landet firar man födelsedagar, jul, påsk och midsommar, allt annat är mer eller mindre töntigt. Jag säjer inte att jag tycker det men jag har ofta mött den föreställningen. Men för att ändå ta vara på firandefaktorn i coachingen brukar jag ställa frågan -‘Vad är framgång för dig i det här ämnet?’ Och nästa fråga blir då -‘Hur tänker du uppmärksamma det?’ Så kommer firandet in i bilden och framför allt blir man varse sina framsteg.
När firade du senast en framgång du haft?

Kolla in fråga 14 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: