coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » Perspektivbyte – intellekt, känsla, visdom

Perspektivbyte – intellekt, känsla, visdom

I coaching är ett perspektivbyte ett verksamt instrument. Det kan se ut på många olika sätt och några av dem kommer jag ta upp här på bloggen. När man kommit en bit in i coachingen, klargjort vad ämnet egentligen handlar om och kanske ’kört fast’ eller bara vill ha ett annat perspektiv, då kan man använda intellekt, känsla och visdom. Ibland använder jag orden huvud, mage, hjärta.

Intellektet finns i huvudet, det är det som organiserar, tänker logiskt, får saker gjorda och är rationell. Intellektet använder kunskap och är den vuxne, som vet bättre. Vi använder oftast intellektet och låter det ta oförtjänt mycket plats men kom ihåg det är en ovärderlig tillgång.
Känslan finns i magen och är den som inte knackar på utan bara rusar in. Den beter sig inte ’uppfostrat’ utan skriker och gråter och skrattar utan att censurera sig. Känslan är det lilla barnet, som instinktivt känner vad som är rätt och fel utifrån känslan.
Visdomen finns i hjärtat och är den samlade erfarenheten utifrån både känsla, kunskap, reflekterande och alla upplevelser som tillfört just visdom. Det är den gamla människan, som varit med om det mesta. Alla människor har visdomen i sig men de flesta tilltror den sällan och lyssnar på den ännu mera sällan.

När man coachar perspektivbyte med hälp av intellekt, känsla och visdom är det viktigt att coachen först redogör för de olika egenskaper intellekt, känsla och visdom har. Sen låter man de tre samtala sinsemellan om det ämne som coachingen handlar om. Man kan också blanda in den man coachar i samtalet.
Exempel på frågor:
’Vad säjer känslan om den här situationen?’
’Vad säjer intellektet till känslan?’
’Vad anser visdomen om vad de övriga två tycker?’
’Vad vill du själv säja och till vem?’
’Vilken lösning hittar intellektet, känslan, visdomen (3 frågor)?’

Det fantastiska är att varje person jag coachat på det här sättet har svar på alla frågor. Man vet precis vad de olika ’inneboende’ har att tillföra till ämnet och ger ett perspektiv, som inte bara fastnar i huvudet. Det är också svårare att smita undan frågorna, när de ställs till ’någon annan’ än jag själv. Jag är ofta oerhört imponerad av vad visdomen har att tillföra men att ändå ta hänsyn till både känsla och intellekt och att sammanföra detta till en lösning är en mycket spännande process.
Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: