coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » Gruppcoaching – samtalet

Gruppcoaching – samtalet

GRUPPCOACHING – samtalet

Av alla förberedelser inför gruppcoachingen har man mest att vinna på samtalet med var och en innan man startar upp. Det behöver inte vara så märkvärdigt, bara ett samtal för att klargöra vad som väntar gruppen och den enskilde.

Förutom att man lär känna varandra lite grand och kanske presentation av coachen, brukar jag ha tre frågor som alltid ingår.

  1. ’Vad vet du om coaching?’

Nästan alla har i nuläget en uppfattning om coaching men den varierar i det oändliga. Att förklara och beskriva coaching underlättar när coachingen börjar och man kan möta rätt förväntningar. Det kan ibland vara bra att ge en kort demo-coaching.

  1. Vilka förväntningar har du på gruppcoachingen?’

Här finns tillfälle att rätta till missförstånd eller orealistiska förväntningar. Men också att förklara vad gruppcoachingen kan ge om alla är delaktiga.

  1. ’På vilket sätt kommer du delta aktivt?’

Det är viktigt att poängtera hur viktig närvaro och delaktighet är och hur det påverkar resultatet. Här brukar jag också fråga –’Vill du vara med?’ Frivilligheten är betydelsefull i såväl enskild coaching som gruppcoaching.

När du haft ett första samtal, har man som coach redan etablerat en kontakt och man behöver inte försöka lära känna varandra och fundera över vem coachen är, när gruppcoachingen väl börjar. Jag har fått många återkopplingar på att man kommit långt redan från början i gruppcoachingen med hjälp av första samtalet.

Fundera över hur du själv skulle vilja ha första samtalet om du var med i gruppen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: