coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » Gruppcoaching – Regler

Gruppcoaching – Regler

Ska man ha regler?

 Man frågar gruppen vilka regler de vill ha för arbetet i gruppen. Det bör vara få regler men de ska vara absoluta. Det är viktigt att klargöra och hellre ha för få än för många regler. Exempelvis om mobiltelefonen ska vara avstängd, finns inga tillfällen där man kan ha den på. Det kanske är bättre att komma överens om att man ska stänga av den. Många av de förslag till regler som kommer upp kan räcka med att man har diskuterat hur man förhåller sig.

Tider är ett annat område som ofta kommer upp. Diskutera hur man vill att det ska fungera men försök undvika att det blir en regel. Vill gruppen ändå ha det som en regel, så är det gruppen som bestämmer men försök belysa konsekvenserna som kan bli.

Vid ett tillfälle hade gruppen ’hålla tider’ som en regel. På den andra dagen kom en av deltagarna rätt ordentligt försent och även om hon försökte ge en ursäkt, uppmanades hon bara gå och sätta sig. Vid dagens slut före slutrundan togs förseningen upp. Coachen frågade de andra deltagarna hur de reagerade när hon kom försent. En del hade blivit upprörda och arga, eftersom det var en regel. Någon sa att han kom av sig i vad han höll på att säga och flera upplevde förseningen som mycket störande. Det var viktigt att visa på konsekvenserna när en regel bröts och gruppen kunde ha en diskussion inte bara om tiderna utan om reglerna, vad man ska tänka på när man bestämmer reglerna. Hade tiden inte varit en regel, skulle reaktionen säkerligen blivit en annan.

Sekretess.Vad coachen dock alltid ska se till att det kommer på pränt är regeln om sekretess, det som säjs stannar i rummet. Detta för att skapa en förtroendefull atmosfär och ett etiskt förhållningssätt till vad som händer under gruppcoachingen.

Aktivt deltagande. Man bör också se till att aktivt deltagande finns med som ett åtagande och en regel. Det hjälper gruppen se till att alla är med i det som händer i gruppen. I det inledande samtalet med var och en, bör detta ha tagits upp ordentligt.

Pass. Eftersom coaching förutsätter frivillighet, är det av yttersta vikt att man har frihet att avstå från att svara eller göra inlägg, fast det kanske förväntas av en. Detta ska vara accepterat av hela gruppen.  Dessa tre regler bör finnas med och vill man ha ytterligare regler bör hela gruppen vara enig om detta. Om respekt kommer upp, försök ha en diskussion hur respekt på olika sätt kan yttra sig.

 Viktigt är att man diskuterar igenom reglerna, vad det innebär och vilka konsekvenser det kan få. Det är bättre att man enas om förhållningssätt i stället för regler, till exempel att man ska hålla tiderna.  

Vad händer i gruppen när man har diskuterat regler för hur man ska ha det under gruppcoachingen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: