coaching beyond your dreams

Hem » Uncategorized » 4. Närvaro

4. Närvaro

Nästa kärnkompetens i coaching är närvaro. Att vara närvarande – så svårt och så enkelt. Det är ju att bara vara.
Efter att Franciscus av Assisi, som var en rik yngling, fått en uppenbarelse, gick han och sålde allt han ägde och gick sin väg. Det började regna och enligt tradititonen kommenterade han händelsen på detta sätt:’- Jag var lycklig, ty för första gången var jag i mitt esse’. (esse=vara)

När du är närvarande och bara är, utan störande tankar, då kan du helt och hållet koncentrera dig på din uppgift. Om det är att coacha, så är du fullt uppmärksam på den du coachar och lyssnar färdigt på vad den personen har att säja. Du tänker inte på dina egna lösningar eller egen agenda, du funderar inte över vad nästa fråga är och du tänker inte på något annat t ex vad ska vi ha till middag i kväll.

Vid ett tillfälle hade jag coachat en person under en längre tid och just vid det här tillfället, upptäcker jag att klockan är 10.50 och klockan 11.00 har jag nästa kund, på ett annat ställe. Jag tappar fokus och försöker sno till en bra avslutning hastigt och lustigt. Nästa gång säjer min kund:’Inte för att jag vill klaga på din coaching men förra gången var inte bra.’ ’Tack för att du tar upp det’, säjer jag ’hade inte du gjort det hade jag gjort det’. Så förklarar jag vad som hade hänt och erbjuder en extra coachtimme. Så enkelt det hade varit att bara säja som det var ’oj, nu har jag nästa kund om 10 minuter’ och så försöka avsluta på ett bra sätt. Som det nu blev, blev hela coachingen ’förstörd’. Så viktigt det är att vara närvarande!

Fundera över hur närvarande du är i mötet med andra människor. Har du kontakt med barn, kan du lära dig att vara mer närvarande bara genom att ge akt på ditt egen närvaro. Föräldrar är ofta någon annanstans i sina tankar, i stället för att vara här och nu hela tiden. Jag påstår inte att det alltid är lätt men träna, träna och lycka till!

Kolla Fråga 7 under fliken Drömresan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: